Gå til indhold

Blogindlæg -

Erhvervslivet er for uforberedt på internetnedbrud

Både virksomheder og offentlige institutioner tager alt for let på risikoen for større eller mindre internetnedbrud.

Indlægget er skrevet af Martin Lippert, CEO i GlobalConnect, og bragt først af Børsen.

Der mangler en grundlæggende forståelse for, hvor afhængig vores digitaliserede samfund er af internettet, og hvor store konsekvenser et nedbrud kan have.

Vi har netop med hjælp fra analyseinstituttet YouGov spurgt danskerne og vores nordiske naboer, hvor bekymrede de ville være over udsigten til at stå uden internet i en uge. Mere end halvdelen (56 procent) af danskerne er slet ikke eller kun en smule bekymrede for det scenarie.

Problemet er i mine øjne ikke så meget danskernes relativt ubekymrede tilgang, som måske kan tilskrives vores høje grad af tillid til de offentlige myndigheder.

Problemet er snarere, at der faktisk er reel grund til bekymring, fordi mange offentlige institutioner og private virksomheder ikke tager truslen og de mulige konsekvenser af et nedbrud alvorligt nok – og derfor ikke er tilstrækkelig forberedte.

Selvom en uges totalt nedbrud af nettet er et tænkt scenarie, som nu nuværende tidspunkt forekommer usandsynligt, skal man ikke være naiv og tro, at der ikke før vi aner det kan ske alvorlige nedbrud på den digitale infrastruktur. Det kan ramme et digitaliseret samfund som vores hårdt og på områder, der påvirker vores daglige liv markant.

Samfundet kan reelt lammes, hvis vi ikke kan lave digitale transaktioner, supermarkeder og butikker ikke kan tage imod betaling, og deres forsyningskæder går i opløsning, ligesom biler ikke kan tanke benzin eller el, vi får begrænset vores adgang til information og kommunikation, og driften af virksomheder bliver uhyre vanskelig.

Hvor mange timer eller døgn med denne tilstand skal der til, før samfundspagten slår revner og kaos opstår i en grad, der påvirker os alle?

Små nedbrud med store konsekvenser
Truslen behøver ikke komme fra fjendtligt indstillede nationer eller hackergrupper. Så sent som i sommerferien skete verdens hidtil største it-nedbrud til dato som følge af noget så umiddelbart ufarligt som en fejl i en opdatering hos it-sikkerhedsfirmaet Crowdstrike – et firma de færreste kender eller benytter sig af. Nedbruddet spredte sig som ringe i vandet og førte bl.a. til over 50.000 aflyste eller forsinkede flyafgange og omfattende sagsanlæg.

Mindre nedbrud af kortere varighed kan få større konsekvenser, end de fleste forestiller sig, og det er meget sandsynligt, at vi kommer til at opleve flere større nedbrud på dele af nettet som følge af cyberangreb, et brud på de store fiberkabler på havbunden eller fejl. For internettets forsyningskæde er lang, og der skal blot et enkelt svagt led til – og dem er der desværre mange af.

Alt for få offentlige og private organisationer har et tilstrækkeligt robust netværks-setup med fx flere adskilte internetlinjer, strøm-backup på knudepunkter, fall-back hvis noget fejler og beskyttelse mod de såkaldte DDoS-angreb. For eksempel er kun hver fjerde af vores offentlige kunder i GlobalConnect i dag beskyttede mod DDoS-angreb, hvor hackere overbelaster hjemmesider eller systemer, til de bryder sammen.

Ovenstående ville være billige ’forsikringer’ mod nedbrud, der kan have store konsekvenser for langt flere end organisationen selv. Lige som man tegner forsikringer på en række andre områder for at minimere risici, er det almindelig rettidig omhu at foretage basale sikkerhedstiltag, før et angreb eller nedbrud rammer.

Ét er, at den enkelte dansker ikke bekymrer sig synderligt over at skulle undvære Instagram, eBoks eller Netflix i en periode i tilfælde af et internetnedbrud. Værre er det, at for mange af de aktører, der tilsammen udgør vores gennemdigitaliserede og velfungerende samfund, desværre virker til at dele samme ubekymrede syn på truslen om et nedbrud.



Emner

Kontakt

Rikke Juul Rokkedal Therkildsen

Rikke Juul Rokkedal Therkildsen

Pressekontakt Group Communications Director +45 4177 7742