Gå til indhold
Vores digitale infrastruktur er under pres af det stigende dataforbrug

Blogindlæg -

Vores digitale infrastruktur er under pres af det stigende dataforbrug

Der skal investeres mere i Danmarks kritiske digitale infrastruktur, det skal blive smidigere at få godkendt etableringen af nye fiberforbindelser, og vi skal gøre mere for at sikre infrastrukturen mod trusler, lyder tre opfordringer fra GlobalConnect til de nye ansvarlige ministre.

Af Martin Lippert, Group CEO i GlobalConnect. Indlægget er først bragt af Finans.

Vi danskere ligger i top i EU, når det handler om, hvem der anvender internettet mest. Hver af os forbruger intet mindre end 473 gigabyte data om måneden, hvilket er en fordobling af forbruget på blot fem år, viser tal fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

De enorme datamængder svarer til, at hver af os streamer omkring 15 timers Netflix-film om dagen, og dataforbruget vokser hver eneste dag.

Den høje grad af digitalisering i Danmark er på mange måder positiv set i et samfundsperspektiv, ikke mindst for virksomheder, som kan opnå betydelige konkurrencefordele gennem effektiviseringer og nye forretningsmodeller.

Vi skal blot huske at håndtere de praktiske udfordringer, der følger med udviklingen. Vores nuværende digitale infrastruktur har ganske enkelt ikke kapaciteten til det fortsat voksende dataforbrug fra virksomheder og private. Lige som med andre kritiske ressourcer som vand og elektricitet skal infrastrukturen udbygges i takt med efterspørgslen.

AI presser nettet
Vi er i øjeblikket ved at bygge et superfiberkabel mellem Haparanda i Nordøstsverige og Berlin, som består af 200 fiberstrenge. Det er som en digital motorvej med 200 baner, hvor data bevæger sig med nær lysets hastighed. Kablet vil på nuværende tidspunkt kunne håndtere alle de data, der flyder gennem Norden. Men selv det vil nå sit loft, efterhånden som AI og andre datadrevne innovationer vokser.

I dag tager vi lynhurtige, sikre og velkørende internetforbindelser for givet. Hele tiden og hvor som helst. Sådan skal det også gerne være.

Men hvis vi vil fastholde Danmarks stærke position inden for digitalisering og fortsætte med at tiltrække investeringer i teknologisektoren, skal vi løbende fremtidssikre infrastrukturen. Gør vi ikke det, risikerer vi at se flaskehalse og overbelastning på de digitale motorveje, så internettet bliver langsomt og trægt og kan miste data. Det vil påvirke alt fra erhvervsliv og innovation til internethastigheden i vores private hjem.

At ruste den digitale infrastruktur til fremtiden kræver betydelige investeringer fra både den private og den offentlige sektor. Det betyder, at der skal bygges flere digitale motorveje, men også at de eksisterende netværk skal styrkes og udvides. Vi skal samtidig styrke den digitale infrastruktur mellem de nordiske lande og ud til resten af Europa for at beskytte os mod sårbarheder som følge af nedbrud og fysiske eller digitale angreb.

Derfor vil jeg opfordre den nye minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, og den nye digitaliseringsminister, Caroline Stage Olsen, til at tage livtag på disse tre udfordringer.

1. Øgede investeringer i digital infrastruktur: Den private sektor står for langt størstedelen af de samlede investeringer i digital infrastruktur, men der er brug for mere. EU's ’Connecting Europe Facility-program’ (CEF2) har indledt et vigtigt arbejde med at med-finansiere grænseoverskridende infrastrukturprojekter, og der er også brug for mere støtte på nationalt plan til at udbygge den indenlandske infrastruktur.

2. Hurtigere og mere effektive tilladelsesprocesser: Det er unødigt tidskrævende at bygge fibernet, især mellem lande. For at få lov at etablere det nye superfiberkabel mellem Haparanda og Berlin forhandlede GlobalConnect over 700 aftaler på plads hen over fire år. Vi har brug for en mere effektiv forvaltning af tilladelser og bedre støtte fra myndigheder og kommuner for at kunne udrulle den nødvendige infrastruktur hurtigere.

3. Større fokus på at sikre den kritiske digitale infrastruktur: Både det offentlige og det private Danmark er utilstrækkeligt sikret mod digitale nedbrud, både som følge af digitale angreb og kompromittering af den fysiske infrastruktur så som et brud på de store fiberkabler på havbunden. En stor del af løsningen ligger i øgede investeringer i flere kabler, som sikrer den altafgørende redundans. Men det handler også om at få repareret brud på kablerne hurtigt og om at beskytte data i kablerne mod truslen fra kvantecomputere.

Danmark er blandt de førende i verden, når det kommer til digitalisering, og et attraktivt sted at bedrive innovation og forretningsudvikling. Den stærke position skal vi fastholde, men det kræver, at vi foretager de nødvendige investeringer og strukturelle ændringer. Ellers risikerer vi, at vores underliggende digitale fundament i form af internettet mister kræften, hvilket vil få langvarige konsekvenser for både forretnings- og samfundsudviklingen.

Emner

Kontakt

Rikke Juul Rokkedal Therkildsen

Rikke Juul Rokkedal Therkildsen

Pressekontakt Group Communications Director +45 4177 7742