Blogindlæg -
Vores karrierer er i opbrud
En karriere er da lineær. Man topper, når man er i 40’erne, og indtil da er man for ung og uerfaren, og derefter går det bare ned ad bakke med karrieren.
Det er jo sådan, det er.
Eller er det?
Denne stereotype opfattelse af karrieren som en støt opadgående kurve har længe præget vores tankegang i Danmark. Men arbejdsmarkedet afspejler ikke længere den virkelighed for de fleste, mener Annette Otto, HR-direktør i GlobalConnect.
"Vi bliver ældre og ældre, og mange af os kommer til at arbejde, til vi er 75 år. Det er nødvendigt, både for samfundet og for os selv. Et meningsfuldt job giver værdi og identitet, mens et brat karrierestop ved pensionsalderen kan tage livskvalitet fra os," forklarer hun og henviser til filmen "Rundt om Schmidt" med Jack Nicholson som et rammende eksempel.
Op, ned og til siden
Derfor skal vi som arbejdsgivere og arbejdstagere tænke karriere og livet bredere. Det er op, det er ned, det er til siden.
"Der kan være mange grunde til at revurdere sit liv løbende. Måske har man brug for en pause eller et andet tempo på et tidspunkt. Måske får man ny energi til at satse på karrieren, når børnene flytter hjemmefra," siger Annette Otto.
Medarbejdere skal turde tage snakken med arbejdspladsen om, hvor de er i livet. Omvendt skal arbejdsgivere skabe rammerne for, at medarbejderne kan udfolde sig optimalt gennem hele livet. De skal udfordres på de rette tidspunkter i livet og have ro på andre tidspunkter, og samtidig mødes med åbenhed over for ønsker om fx orlov, lederskift, nedsat tid eller funktionsændringer.
”Vi skal være modigere i vores ansættelser og tilpasninger af stillingsindhold. For ellers udlever medarbejderen deres ønsker et andet sted. Og i så fald har man fejlet med den interne employer branding. Når tilknytningen falder, har man som arbejdsgiver ikke været tilstrækkelig opmærksom," siger hun.
Farvel til den lineære karriere
Den lineære karriere er på vej ud, mener Annette Otto. Udviklingen på arbejdsmarkedet kræver, at vi skal ændre vores grundlæggende opfattelser – både headhuntere, rekrutteringsbureauer, ledere, HR-funktioner og alle andre.
"Se på en 32-årig som en potentiel højt placeret leder. Se på en 58-årig som en med masser af drive, ideer og år tilbage. At være i 50'erne i dag er ikke det samme som i 1980'erne. Fordi tempoet er gået op, fordi evig læring er blevet et livsvilkår på arbejdsmarkedet, og fordi vi lever længere."
Annette Otto fortæller også om en 58-årig, hun ansatte for nogle år siden:
"Jeg blev spurgt: 'Hvordan tør du det?' Jeg burde have svaret: 'Hvordan tør jeg lade være?' Det var et helt sikkert valg. Hun havde en fantastisk kombination af kompetencer, erfaring og ro."
Fremtidens danske konkurrenceevne og en offentlig sektor i udvikling kræver også den nye tilgang til karriere. At være tættere på medarbejdernes situation og ønsker, se karrierer som op, ned og til siden, og endegyldigt tage afsked med illusionen om den lineære karriere.